Om loppet

Mälaren Runt är det enda långloppet i huvudstadsregionen. Med långlopp avses cykellopp över 160 km, dvs 100 miles. Loppet över 325 km är så långt att det klassificeras som ett ”Double Century”.

Mälaren Runt arrangeras av Fredrikshofs IF Cykel Sveriges största cykelklubb.

Mälaren Runt körs som ett ”randonnée”. Det betyder att man kör efter en vägbeskrivning och har ett stämpelkort som visar att man kört hela loppet.  Det sättet att cykla är lika gammalt som Mälaren Runt. Under loppet får man klara sig själv, ensam eller i en mastergrupp. Det betyder att det inte finns depåer med saft och bullar. Istället får man utnyttja de caféer och restauranger som finns efter vägen. Det är väldigt trevligt och faktiskt också en känsla av äventyr. Är du dåligt förberedd och litar på att en följebil skall hämta upp dig är detta inte loppet för dig.

Cyklar man i en mastergrupp så håller man ihop från start till mål. Då slipper man hålla reda på vägen och körningen blir jämn. Det finns tre mastergrupper 22,5 km/h, 25+km/h och 30+ km/h. Även den snabbaste gruppen tar det lugnt i pauserna och njuter av en ordentlig lunch på Torshälla Golfklubb. Gruppen hjälps också åt om det inträffar en punktering.

Mälaren Runt är inget kraftprov som man ska genomlida för att imponera på polare eller sina arbetskamrater. Det finns bättre lopp för det. Mälaren Runt är ett lopp för entusiaster som gillar att cykla långt.

Den här webbplatsen syftar till att lyfta fram den mäktiga historien kring Mälaren Runt och locka fler att delta i dagens lopp.