Rapport från Mälaren Runt  2008 - Sid 2
Auli Hermanson och Eva Lundin redo att ta emot efteranmälningar från kl 05.00. Utmärkelsen för fullgjort lopp!Här blandas veteraner från Paris-Brest-Paris med nybörjare inom randonneurcykling.


Startfältet samlat inför signalen kl 06.00.
 

Allra först  i mål och klart blötast och frusnast(!). Några minuter innan 30+ gruppen kom dessa tre in i mål


Grupp 22,5 vid första stoppet vid Shell-macken i Södertälje.


Det är många som har synpunkter på att belysning är obligatoriskt i Mälaren Runt. Men det hann bli ordentligt mörkt innan 25+ gruppen kommit i mål.

Även om de flesta deltagarna kom från Stockholm med omnejd så fanns det deltagare från Västerås, Uppsala, Bollnäs och England. Men den som verkligen syntes var den långväga deltagaren från Järvsö, Lasse Söderlund.

Lasse är en ganska ny långdistanscyklist och entusiasmen går inte att ta fel på. Han var med i 30+ gruppen och gick gärna fram i spetsen för att dra.

Vi får nog se Lasse cykla Sverige längs och kanske även Paris-Brest-Paris om några år.

Mälaren Runt är ett annorlunda lopp, som kanske bara kan jämföras med Vänern Runt där man också kör i grupper som håller ihop. Men dessutom är Mälaren ett "randonée" som betyder att det inte finns banmarkering och flaggvakter utan en vägbeskrivning.  Inte heller finns det depåer med saft och bullar utan deltagarna äter och dricker på fik, kiosker och restauranger efter vägen.

Blir det en punktering stannar alla i gruppen för att hjälpa till. Det ger en extra trygghet för deltagarna. Däremot finns ingen hjälp för den som vill bryta loppet. Det får den enskilde cyklisten själv klara ut hur han eller hon skall ta sig till närmaste järnväg eller inga hem.

Under de 12 år som Fredrikshof arrangerat Mälaren Runt är det knappt någon som varit tvungen att bryta loppet. Det visar också att det är seriösa cyklister som har koll på sin utrustning. Det innefattar också att ha rätt kläder med sig. Även om regnet var ganska varmt i år, blir man frusen när man blir blöt in på bara kroppen.

Något som blivit vanligt de senaste åren är vindjackor i ljusstark gul färg. De ökar säkerheten, framförallt i mörker eller regn..
Lasse Söderlund från Ljusdals Cykelklubb


I 22,5-gruppen kunde man faktiskt se stänkskärmar, som är adelsmärket för erfarna randonneurer.

Fräsch och redo för ett varv till, Johan Mölleborn.  Helt slut och darrande, Tommy Heinermark.
Parhästarna som ledde den snabbaste gruppen. Att det gick riktigt fort visades genom att de trots långa matpauser bara kom in några minuter efter cyklister som stressat vid varje stopp.


Ian Bowden, an Englishman resident in Västerås invited his compatriots Peter Brannen and Elwyn Hughes to take part in the race. International participation is nothing new to Mälaren Runt. In fact this was the Road Race in the 1912 Olympics in Stockholm. Åsa Pettersson and Martin Grysell escorted the UK Team the final leg into Barkarby.
 

 Det skiljer  faktiskt 340 km mellan de här skyltarna!

Den som är intresserad av vägen runt Mälaren, höjdskillnad osv kan kolla Håkan Carlssons GPS-spår och få lite mer information om Håkans Mälaren Runt 2008 på denna länk.

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=cdfyxtwgnafdkdkt

 

Ännu fler bilder >>

 2008-08-13 Tell

Till början på sidan = överst

© Audax 22,5